понедељак, 6. децембар 2010.

Matični mliječ jača imunitet organizma

Matični mliječ je pčelinji proizvod. Luče ga mlade pčele tek izležene, stare 6-12 dana, koje još ne lete.
Jednu vrstu mliječa luče za ishranu larvi pčela radilica, a drugu vrstu za ishranu matice (matični mliječ). Matica se hrani matičnim mliječom prilikom polaganja jajašca u satne ćelije. Matični mliječ je gusta neprozirna masa bijele do bijledožućkaste boje, ima karakterističnu aromu, oštar i kisio ukus sa slatkim akcentom, složenog je sastava.
Matični mliječ se primjenjuje u medicini za liječenje bolesti i stanja koja se karakterišu kompleksnijim oštećenjem regenerativnih sposobnosti normalnog tonusa organizma. Naučnim eksperimentima dokazana je sposobnost matičnog mliječa da regeneriše ćelije organizma. U kozmetici nalazi primenu za izradu aerosolnih preprata koremova i kozmetičkih maski.